
Q&A: Sponsorship ROEs, Private Organizations & Financial Firms 

1) May a private organization accept a gift or donation from outside sources in the form of 
goods, cash or services?

Yes.  Per paragraph 10.19.1.3 of AFI 34-223, private organizations may accept gifts and 
donations from outside sources in the form of goods, cash, or services.  However, there are 
specific limitations regarding a private organization accepting any gift or donation that involves 
a solicitation for the sale of a product or service on a DoD installation.  Question 4 addresses 
how these limitations apply specifically to gifts or donations of financial planning information 
sessions and/or presentations. 

2) Is commercial sponsorship authorized for private organizations operating under the 
authority of AFI 34-223, Private Organization Program (13 December 2018)?

No.  Per paragraph 1.4 of AFI 34-108 and paragraph 10.19.1.2 of AFI 34-223, commercial 
sponsorship is not authorized to support private organizations.  Additionally, per paragraph 10.13 
of AFI 34-223, private organizations are prohibited from engaging in any conduct that has the 
effect of advertising for, making referrals to, or encouraging use of any commercial business 
concern. 

3) Is approval under paragraph 6.7.6.3 of DODI 1344.07_AFI 36-2925 required for a 
financial firm to participate in commercial sponsorship of MWR programs?

No.  Paragraph 6.7.6.3 of DODI 1344.07_AFI 36-2925, Personal Commercial Solicitations on 
DoD Installations (4 December 2018), addresses official, command-approved, financial 
education programs provided by approved non-governmental, non-commercial organizations.  In 
contrast, commercial sponsorship under AFI 34-108, Commercial Sponsorship and Sale of 
Advertising (21 August 2018) refers to the act of a civilian enterprise providing support to help 
finance or provide enhancements for morale, welfare and recreation elements of Air Force 
Services activities, events, and programs in exchange for promotional consideration.  Support 
may take the form of goods, cash, or services.   

Financial firms may participate in commercial sponsorship of MWR activities in exchange for 
promotional consideration so long as the goods, cash, or services provided by the financial firm 
under a commercial sponsorship agreement benefit an MWR activity.  Financial planning advice 
or financial planning presentations provided to Airmen would not be appropriate services for a 
financial firm to provide under a commercial sponsorship agreement because such services 
would not benefit an MWR activity.   

4) May a financial firm provide a gift or donation of financial planning information 
sessions and or presentations to a private organization operating under the authority of 
AFI 34-223, Private Organization Program?



Yes, but any such financial planning information sessions or presentations which involve 
personal commercial solicitation for the sale of financial products or services could only be 
provided to a private organization on a DoD installation if all of the requirements of paragraphs 
6.1-6.4 of DODI 1344.07_AFI 36-2925 are met.  Per paragraph E2.1.15 of Enclosure 2 to DODI 
1344.07_AFI 36-2925, personal commercial solicitation is defined as, “Personal contact, to 
include meetings, meals, or telecommunications contact, for the purpose of seeking private 
business or trade.” 

Per paragraph 10.19.1.3 of AFI 34-223, private organizations may accept gifts and donations 
from outside sources in the form of goods, cash, or other services.  However, DODI 
1344.07_AFI 36-2925 applies to all commercial solicitation activities on all DoD installations.  
(See paragraph 2.3)  Thus, if a gift or donation provided by a third party to a private organization 
involves any solicitation for the sale of a product or service on a DoD installation, the 
requirements of paragraphs 6.1-6.4 of DODI 1344.07_AFI 36-2925 would apply.  These 
requirements are specific and detailed, particularly regarding commercial solicitation for the sale 
of insurance and securities products. 

DODI 1344.07_AFI 36-2925 does not apply to commercial solicitation activities off DoD 
installations.  Thus, this instruction would not apply to private organization accepting a gift or 
donation provided by a financial firm that involves a solicitation for the sale of financial products 
or services if the solicitation occurred off an installation.   

However, any gifts to a private organization, regardless of location and regardless of whether 
commercial solicitation is involved, must comply with the requirements of AFI 34-223.  For 
example, private organizations may accept gifts and donations from outside sources but 
donor/gift recognition may not be made publicly and oral recognition of the gift or donation can 
only be made to members of the Private Organization or those present at an event benefiting 
from the donation/gift.  Private organizations are also prohibited from actions which might make 
it appear that the installation is endorsing or giving special treatment to the donors involved. 

Additionally, while private organizations may accept a gift that involves an element of 
commercial solicitation, paragraph 10.13 of AFI 34-223 prohibits private organizations from 
engaging in any conduct that has the effect of advertising for, making referrals to, or encouraging 
use of any commercial business concerns. 

Also, the provisions of the Joint Ethics Regulation (JER) apply to activities of DoD personnel on 
and off an installation.  For example, DoD personnel are prohibited from making personal 
commercial solicitations or sales to DoD personnel who are junior in rank or grade, or to the 
family members of such personnel, except as authorized in Section 2-205 and 5-409 of the JER, 
DoD 5500.7-R (Reference (g)). 




